Mulți oameni pot trece printr-o contuzie la un moment în viață – fie că este de la un sport de contact, fie că este vorba doar despre o căzătură. Dar chiar și o formă „blândă” poate cauza efecte pe termen lung asupra sănătății.
Un nou studiu al unei echipe din Noua Zeelandă a descoperit că și până la opt ani după, adulții care au trecut printr-o formă de contuzie au făcut referire la unele simptome încă active, depresie și probleme cu munca prin comparație cu cei care nu au trecut niciodată prin astfel de răni, indică Science Alert.
Asta pentru a nu mai spune că oamenii care au suferit o formă de contuzie – numite și leziuni cerebrale traumatice ușoare sau TBI – vor avea simptome active. Cu toate acestea, trebuie înțeles că o contuzie poate fi un eveniment care să schimbe viața cuiva.
„Se estimează că mai bine de 10 milioane de oameni suferă de contuzii în fiecare an, cu 70 – 95% dintre acestea fiind catalogate drept ușoare. TBI are multiple efecte, iar în vreme ce efectele contuziilor moderate și severe sunt bune documentate, se știu mult mai puține despre efectele pe termen lung ale contuziilor ușoare”, spun cercetătorii conduși de Nicola Starkey de la Universitatea Waikato.
„Peste o treime dintre participanții cu contuzii ușoare au menționat că aceștia se considerau încă afectați de leziunile cerebrale suferite acum opt ani de zile”. O contuzie poate apărea în orice moment când capul intră în contact cu ceva, cum ar fi un volan, genunchi, sol sau chiar și schimbarea rapidă a direcției corpului.
Dar nu coliziunea este cea care produce pagubele: forțele schimbării bruște acționează asupra țesutului cerebral, întinzând capetele neuronilor numiți axoni. Acest lucru poate cauza multiple simptome ca pierderea cunoștinței, dureri de cap, amețeală, vedere încețoșată sau schimbări de comportament.
Cercetătorii au descoperit că participanții din cadrul studiului BIONIC, care a analizat toate cazurile de TBI din Hamilton și Waikato, Noua Zeelandă, pe o perioadă de un an între 2010 și 2011. Cu toate că echipa a identificat 1298 de oameni cu contuzie ușoară, au restrâns numprul la 346 care au completat chestionarul original și 151 care au completat completările ulterioare, opt ani mai târziu. Echipa a împerecheat mai apoi pe cei 151 de oameni un un număr egal de controale cu oameni care nu avuseseră niciodată o contuzie.
Deloc surprinzător, cei care au avut o contuzie de-a lungul timpului au raportat mai multe probleme. Ceea ce este surprinzător însă, este legat de cât de mult pot persista aceste simptome – o treime dintre participanți credeau că încă sunt afectați , chiar și la opt ani după.
Aceste simptome pe termen lung nu ereu nici măcar ușoare, cu chestionarul care indica faptul că unii oameni sufereau de stres post-traumatic sau anxietate, probleme la muncă sau sintrom post-contuzie.
Cele mai nefericite rezultate au putut să fie observate la femei, în special la cele care trecuseră prin mai multe contuzii. „Grupul cu contuzii ușoare prezentau mai multe simptome post-contuzie prin comparație cu celălalt grup. Femeile cu contuzii erau de două ori mai predispuse să depășească standardele post-contuzie și simptomele post-traumatice prin comparație cu celelalte grupuri și au raportat că starea lor de sănătate a avut mai mult de suferit prin comparație cu bărbații”.
„De două ori mai multe femei cu contuzii repetate au depășit limitele clinice pentru simptomele post-concusive, anxietate și stres post-traumatic în comparație cu bărbații cu TBI repetitiv sau cu femeile cu TBI unic.”
Cercetătorii sunt de părere că o gestionare mai bună a rănilor și tratarea aspectelor asociate cu sănătatea mintală ar putea reduce simptomele pe termin lung. Între timp, cea mai bună recomandare este aceea de a sta departe de răni.
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Minciuna nu-ți va lungi nasul, dar îți va consuma din resursele creierului
Noi metode de combatere a leziunilor provocate de diabet. Ce spun specialiștii?